12/2/2024

Επίσκεψη στην Εθνική Γλυπτοθήκη

Ήταν ξεχωριστή η εμπειρία που απέκτησε το σχολείο μας τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024   στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε στην Εθνική Γλυπτοθήκη. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ρούσσο, εκπαιδευτικό του σχολείου μας, ο οποίος με ζωντάνια και σθένος ξενάγησε ξεχωριστά τις ομάδες των μαθητών και των τριών τάξεων του λυκείου μας στις ενότητες της έκθεσης, αναδεικνύοντας τα χαρακτηριστικά και την πορεία  της Νεοελληνικής Γλυπτικής, τη σύνδεση της με τον αρχαίο πολιτισμό και τα κυριότερα καλλιτεχνικά ρεύματα. Παράλληλα με την έκθεση, περιηγηθήκαμε στο πάρκο των γλυπτών και απολαύσαμε τη βόλτα μας στην ιστορική τοποθεσία του Άλσους Στρατού.

 Οι μαθητές μας έγραψαν …

Μου άρεσε η εμπειρία στη γλυπτοθήκη καθώς περιέχει σύγχρονα γλυπτά τα οποία προωθούν προοδευτικές ιδέες. Μου έκανε εντύπωση η «Κοιμωμένη» και ο «Σάτυρος» του Χαλεπά.

Δεν περίμενα να αντικρύσω  τόσες  διαφορετικές επιρροές στην τέχνη. Ένα γλυπτό που ξεχώρισα ήταν στον εξωτερικό χώρο, η «Αναδυόμενη» που ήταν μία μίξη από μοντέρνες και κλασικές πινελιές.

Η εκδρομή αυτή  μου προκάλεσε ενθουσιασμό, ενδιαφέρον και ευγνωμοσύνη..

 Η όλη αίσθηση του χώρου μου προκάλεσε ηρεμία και γαλήνη.  Μου άρεσε το γλυπτό του Μαγκρίτ  «ο Θεραπευτής». Η αίσθηση της απομόνωσης , της αιχμαλωσίας.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι η έμφαση στη λεπτομέρεια που φανερώνει τα συναισθήματα των καλλιτεχνών,

Μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία πίσω από πολλά έργα και να διευρύνουμε τις γνώσεις μας. Με εντυπωσίασε στον «Κυνηγό» του Χανδρή Παντελή ο τρόπος με τον οποίο ήταν συνδυασμένο το μέταλλο με το μάρμαρο. Με συγκίνησε το γλυπτό με το σκύλο στο πλάι του ξαπλωμένου ανθρώπου.

Με εντυπωσίασε η έκφραση του «Σάτυρου», αλλά  και η κατάσταση που ένιωσα ότι βιώνει ο καλλιτέχνης όταν φτάνει το έργο του σε αυτό το επίπεδο.

Ο κ.Ρούσσος μας  έκανε να βιώσουμε τις ιστορίες πίσω από τα έργα..

Μου άρεσε η σύνδεση της τέχνης με τη φύση. Το γλυπτό του σκύλου έξω από το κτίριο ήταν σαν αληθινό.

Εκτίμησα ιδιαίτερα το γλυπτό του Λεωνίδα Δρόση.

Το γλυπτό του Σάτυρου που κρατούσε ένα σταφύλι και τον Έρωτα στην αγκαλιά. Αυτές οι εικόνες μένουν ..

Με εντυπωσίασε πώς οι άνθρωποι εμπνευσμένοι από προσωπικά τους βιώματα μεγαλουργούν ..

Επιλογές