Επίσκεψη στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών

«Αλέξανδρος Φλέμινγκ»

 

Την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, οι μαθητές και μαθήτριες του Προσανατολισμού Υγείας της Γ' τάξης του σχολείου μας μαζί με συνοδούς εκπαιδευτικούς την κ.Κόντη και την κ.Ρούγγα επισκέφτηκαν το  Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ». Οι ερευνητές και ερευνήτριες του Κέντρου υποδέχτηκαν ένθερμα την ομάδα μας και παρουσίασαν αρχικά τις ερευνητικές δραστηριότητες, τις καινοτομίες και την ιστορία του Κέντρου. Ξεκινήσαμε την περιήγηση μας από το Μουσείο, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε τα προσωπικά αντικείμενα, όργανα και τα πρωτότυπα σχέδια και σημειώσεις του Αλέξανδρου Φλέμινγκ. Χωρισμένοι σε δύο υποομάδες επισκεφτήκαμε τις μονάδες Πρωτεομικής και Κυτταρομετρίας ροής όπου ήρθαμε σε επαφή με τους υπερσύγχρονους εξοπλισμούς του φασματογράφου και του κυτταροδιαχωριστή και αντιληφθήκαμε τις βασικές αρχές λειτουργίας τους. Στο εργαστήριο νευροβιολογίας ενθουσιαστήκαμε καθώς είχαμε την ευκαιρία ατομικά να διακρίνουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μύγας Drosophila στο στερεοσκόπιο, ενώ παράλληλα οι ερευνητές μας παρουσίασαν την διεξαγωγή πειραμάτων συμπεριφοράς και τη συσχέτιση τους με ανθρώπινες ασθένειες. Το πρόγραμμα μας ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του τομέα της Βιοπληροφορικής.

 

Οι μαθητές μας έγραψαν …

Όλοι οι ερευνητές και ερευνήτριες ήταν εξαιρετικά θερμοί, επαγγελματίες και πρόθυμοι να μας δείξουν τους εργαστηριακούς χώρους και να μας εξηγήσουν τις δραστηριότητες τους. Ήταν μια υπέροχη επίσκεψη !

 Η επίσκεψη μας στο Φλέμινγκ ήταν από τις πιο ωραίες εμπειρίες διότι είδαμε πώς είναι ο χώρος εργασίας ενός ερευνητή, η καθημερινότητα του καθώς και συσκευές και όργανα που δεν θα είχαμε άλλη ευκαιρία να δούμε..

Αυτό που θα θυμάμαι πιο έντονα από την εμπειρία μας στο Κέντρο ήταν η παρουσίαση του μηχανήματος της κυτταρομετρίας ροής.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαδικασία παρατήρηση των μυγών Drosophila, τα πειράματα μνήμης και μάθησης και η συσχέτιση τους με ανθρώπινες συμπεριφορές.

Η εμπειρία στο Φλέμινγκ ήταν αξέχαστη! Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν τα κοινά χαρακτηριστικά μυγών και ανθρώπων, ο εθισμός, το φλερτ, το jet lag..      

H επίσκεψη μας στο Φλέμινγκ  ήταν η πρώτη μας εμπειρία με τον ερευνητικό κόσμο της βιολογίας. Παρατηρήσαμε το πρακτικό μέρος τεχνικών που πρέπει να γνωρίζουμε στο μάθημα όπως ηλεκτροφόρηση και PCR, αλλά και άλλες τεχνικές, όπως φασματογραφία και κυτταρομετρία ροής, Η παρουσίαση της μονάδας πειραματόζωων, με τις συνθήκες διαβίωσης, αναπαραγωγής και χρήσης ήταν πραγματικά μοναδική εμπειρία. Μου άρεσε πολύ και ο τομέας της Βιοπληροφορικής και η προβολή της βιολογίας στο μέλλον.

 

Φωτογραφίες

Επιλογές